Historien om fixerum i Danmark
Fixelancen er et mobilt fixerum og det første fixerum i Danmark.
Den 12. september 2011 rullede Fixelancen for første gang på gaden, efter flere forsøg på at skabe trygge rammer for stofbrugere i København.
Den åbne stofscene har været en del af Vesterbros historie i årtier. En historie, der både rummer konflikter, kaos og perioder med massive problemer, men i sidste ende også en historie om, hvordan borger og civilsamfund tager sagen i egen hånd og skaber løsninger, hvor der er brug for det.
I tidslinjen kan du følge udviklingen gennem årtierne, og lære mere om de første forsøg på at etablere reelle fixemuligheder for stofbrugere på Vesterbro. Fra oprettelsen af Café Dugnad, over etableringen og den ligeså hurtige lukning af et fixerum i Reventlowsgade, til de første mange kilometer med Fixelancen – et fixerum på hjul, der igen banede vejen for nye muligheder.
I dag er der fem permanente stofindtagelsesrum i Danmark – herunder Skyen og H17 på Vesterbro – der kom i kølvandet på en ny lovgivning, der gav kommunerne mulighed for at oprette fixerum i Danmark.
Den Ny Fixelance er i dag et alternativ til de permanente fixerum, der kan være der, hvor der er brug for det, flytte sig ud i landet og rundt omkring i København. For nogle brugere er det præcis det, der er brug for.
Dyk ned i historien om fixerum i Danmark:
- Bogen om Fixelancen: ’Fixerummet, der fik hjul’.
- Bogen om nye løsninger for gadens folk: ’Innovation på gaden’.

Det meste af stofhandlen blev koncentreret omkring det såkaldte “skarpe hjørne” ved Colbjørnsensgade og Istedgade, hvor sælgere og brugere opholdt sig store dele af døgnet. Stofbrugerne strømmede til det skarpe hjørne, og 40-50 procent af dem kom ifølge politiet fra andre dele af byen eller landet. Vesterbro blev en åben stofscene. Salget blomstrede, brugerne sad på gaden og fixede, overalt lå der blodige kanyler og alt muligt andet skrald. Mange lejligheder stod tomme, fordi de var i en elendig forfatning, og her flyttede stofbrugerne ind i mangel af bedre.


Vesterbro er netop ikke den eneste bydel, hvor stofbrugere dør af overdoser. Derfor er der også behov for at afsøge nye områder og indsamle viden om stofbrugernes behov. Samtidig har stofbrugerne kaldt Fixelancen tilbage til Vesterbro – de vil gerne have det lille alternativ til de store etablerede faste steder.
Den Ny Fixelance tilbyder også uddannelser i brug af antidote-næsesprayen, der stopper overdoser og redder liv.